Samin tarina: työkokeilusta vakituiseen työhön kaupan alalla

Työtalon asiakas Sami oli aikaisemmin opiskellut laitoshuoltajaksi ja saanut töitäkin alalta. Sami koki, että hän tekisi kuitenkin mieluiten töitä ihmisten parissa. Hän päätti opiskella lisää, jotta pääsisi tekemään töitä lähihoitajana.

– Valmistuin lähihoitajaksi oppisopimuksella ja tein niitä töitä muutaman vuoden. Siinä sivussa aloin pyörittämään kirpputoria. Kun kirpputorihomma otti tuulta alleen niin otin virkavapaata lähihoitajan pestistä, Sami kertoo.

Kaupan ala ja myyminen on aina olleet Samille lähellä sydäntä:

– Koulussa kun myytiin lippuja niin olin aina parhaita myyjiä, Sami muistelee.

Kirpputorin pyörittäminen sai aikaan sen, että kaupan ala alkoi tosissaan kiinnostaa. Kun kirpputoritoiminta alkoi hiipua, Sami tuli Työtalon asiakkaaksi. Oman valmentajansa tapaamisessa hän keskusteli mahdollisuudesta työkokeiluun kaupan alalla, ja pian Samille löytyikin sopiva työkokeilupaikka ison tavarataloketjun Ikaalisten myymälästä. Työkokeilu alkoi viime vuoden kesäkuussa.

Näin Sami kertoo ensimmäisistä päivistään työkokeilussa:

– Tehtävät olivat aluksi hyllyjen järjestelyä, tavaroiden hyllytystä, asiakkaiden kysymyksiin vastaamista ja ohjaamista mistä tuotteet löytyy. Esimies antoi minulle ensimmäisenä tehtävänä erilaisia tuotteita vietäväksi myymälään oikeille paikoilleen. Olin ollut myymälässä useamman kerran asiakkaana, joten se oli tuttu paikka, ja sain vietyä tuotteet oikeille paikoilleen nopeasti.

Loppuvaiheessa kolmen kuukauden työkokeilua Sami siirtyi tekemään kassatehtäviä. Näin hän kertoo siitä minkä uskoo olleen ratkaisevaa työkokeilussa onnistumisen kannalta:

– Tein kaikki hommat mitä pyydettiin ahkerasti ja kun työt oli tehty, kysyin aktiivisesti mitä muuta voisin tehdä.

Asiakkailta ja työkavereilta tuli hyvää palautetta Samin edesottamuksista. Kun työkokeilusopimus alkoi lähestyä loppuaan, niin Sami rohkaistui kysymään tavaratalosta oikeita töitä, joita voisi tehdä työkokeilun päättymisen jälkeen:

– Kysyin omalta esimieheltä, että olisiko mahdollista päästä töihin. Siinä vaiheessa ei ollut vielä mahdollisuutta, mutta koska hyvää palautetta oli tullut, niin esimies lupasi jo alustavasti, että sopimusta voidaan jatkaa, jotta pääsen tekemään joulusesonkia.

Sami jatkoi töitä ja joulukiireet myymälässä alkoivat. Sitten kävi onnenkantamoinen. Yksi työntekijä lähti toiseen paikkaan töihin, ja siitä vapautui vakituinen paikka Samille. Lokakuun alusta lähtien Sami on työskennellyt tavaratalossa vakituisena työntekijänä. Lisäksi hän on saanut lisää vastuuta myymälän tietyistä osastoista.

Näin Sami summaa kokemuksiaan työkokeilusta:

– Ikinä ei voi tietää mitä tuollainen työkokeilumahdollisuus tarjoaa. Kannattaa lähteä rohkeasti kokeilemaan.

Teksti: Antero Takku